… sau cum sa iti alegi modul de deplasare prin oras.
Alte povesti, cu mult mai citite, începeau cu un sincer: “Nu știu alții cum sunt, dar eu…”. Asa-i si în cazul meu. Nici nu as sti sa va spun cum alegeți voi sa va deplasati prin oraș, dar ati incercat vreodata sa adulmecati orașul? Fie ca mergi pe bicicleta, pe scuter sau motocicleta, fie ca alegi sa cobori geamul mașinii… orașul miroase a ambreiaj.
Înainte, ca înainte era mai bine.
Cand eram copil, în parcarea din spatele blocului erau parcate cateva masini. În rest, ne jucăm noi, piticii atomici. Azi mai sunt cativa pitici atomici care dau cu stangu-n dreptul incercand sa prindă mingea și multe, multe, multe mașini.
Îmi amintesc momentul festiv pentru întreg blocul cand un vecin isi cumpara o masina. Toți bărbații din bloc coborau în parcare, bărbați discutau, ridicau capota si sigur unul cu veleitati de mecanic ar fi spus grav: “Ba, la asta-i bat tachetii!”.
Astăzi nu mai e un eveniment festiv nici măcar în sanul familiei sa iti cumperi o masina. E un bun de consum, un lux necesar. Ba chiar mai mult, sunt cazuri în care o singura familie are 2, 3, poate chiar mai multe mașini. Diferenta e ca atunci era ceva mai aerisita parcarea, astăzi și aci miroase a ambreiaj.
Una a mea, una a ei, una de la munca….
Și abia ce povesteam ca se lăsa cu un soi de bucurie colectiva si ca o masina era ceva extraordinar în sanul unei familii, dar acum?
Hai sa le numărăm: una de la munca, una personală (ca nu știi niciodată cum e cu munca), una a ei (ca e orașul mare și e mult de mers). Dacă mai sunt în același imobil și părinții… se lăsa cu 2,3 poate chiar 4 masini pentru o singura familie. Le folosim? Pe toate simultan ar fi imposibil. Ne trebuie? Uneori spunem ca da, alteori ca nu. Ne costa? Fii sigur de asta!
Din cauza cui miroase a ambreiaj?
Evident ca nu dintr-a noastra. Condusul are un paradox absolut ciudat: Cel care merge mai tare decat tine e nebun, cel care merge mai încet e prost. Și uite așa nu știm niciodată să ne evaluăm capacitățile la volan.
Dar asta e alta poveste.
De ce miroase a ambreiaj? De multe ori de lene. Nu vrem sa ne miscam, suntem gomosi iar masina este un simbol al bunăstării. Imi voi cumpara mereu masina cea mai mare fără sa ma gandesc daca o folosesc sau nu pentru scopul pentru care ea a fost creata. Deci ce fac cu mașina? Chiar este necesara sau… pot sa aleg si alte metode de transport.
Cum sa imi aleg vehiculul
Nu ar fi foarte complicat, mai ales dacă am fi sinceri cu noi. Exista studii (nu trebuie sa mă crezi pe mine) care ne arată ce ar trebui sa ne achizitionam în funcție de traseul nostru. Și n-as avea nevoie de studii ca sa apelez la bun simt:
0-3 km/zi – sandale
3-5 km/zi – bicicleta
5-20 km/zi – scuter, masina electrica
Cam după 20-25 de km pe zi ai putea sa te gandesti la variante ceva mai serioase.
De ce miroase a ambreiaj la noi în oraș?
Cel mai probabil din comoditate. Eu bat cam 25 de km pe zi cu scuterul și, fără sa vreau, iau la rand toate coloanele de mașini din București.
Va spun sincer: e cald și ferodoul încins miroase oribil. Pute de-a dreptul. Poate ca ar fi cazul sa fim din ce in ce mai sinceri cu noi si sa constientizam ca orasul suntem noi. Atunci cand nu ne place orasul murdar, ar fi cazul sa stergem oglinda.
Tocmai pentru ca riscul de accidente este foarte mare, am ales sa va scriu cateva povesti (cate voi putea) despre zona motociclismului pe strada. Sper sa va placa si sa le urmariti!