Loc de dat cu parerea

COVID-19: boala si isteria

E o perioada in care suntem cu totii ingrijorati. Din tot mai multe motive: ne e frica sa nu contractam boala despre care nu stim mare lucru, ne e frica pentru cei din jurul nostru, ne e frica sa nu ne pierdem joburile intr-o situatie care se anunta cu mult necesar de hartie igienica.

Nu stiu sa se fi dat de cap localizarii epicentrului COVID-19. Dar mai conteaza? Pana la urma nici “gripa spaniola” nu era chiar atat de spaniola, doar ca ei si-au dat seama ca le sunt bolnavi soldatii… si de aici uite patalamaua istoriei. Umila mea parere este ca nici macar nu conteaza de unde vine virusul si cat de vechi e el… ci cum depasim aceasta perioada.

Asta tine de fiecare dintre noi. Nu stiu daca e in dulcele ADN romanesc al reducerilor, dar m-am blocat de-a dreptul cand am vazut doar rafturi goale. Romanasii cumpara tot, ce daca expira in doua saptamani: “Sa fie acolo, maica!”. Treaba asta ne aduce tuturor un deserviciu.

Hai sa fim cu capul pe umeri!

Hai sa luam masuri care ne-ar putea ajuta cu adevarat! Cum ar fi sa incercam sa plecam la cumparaturi cu o lista si sa luam cele necesare pentru 2 saptamani? Cat ulei iti trebuie, ca doar nu il bei cu stacanul?! Cam la fel si cu drojdia, uleiul, faina si alte alimente cu care millenialii stiu sa-si faca…cel mult o poza. Daca ne-am mai potoli oleaca, sigur ne-ar mai trece si spaima.

Schimband putin registru, citeam asta:

A major outbreak of novel, fatal epidemic disease
can quickly be followed both by plagues of fear, panic, suspicion
and stigma; and by mass outbreaks of moral controversy, of
potential solutions and of personal conversion to the many
different causes which spring up


*Philip Strong – Epidemic psychology

Adica ce-a vrut sa zica poetul? Adica isteria asta pe care o provocam tot noi…e posibil sa ne loveasca puternic la mansarda. E ca atunci cand minti pana cand chiar si tu crezi ca minciuna ta e adevar.

Sa fim realisti: nu stiu cat putem influenta situatia economica, nu stiu daca e vreunul dintre noi atat de istet incat sa gaseasca leacul pentru COVID-19, insa stiu cateva lucruri.

Stiu ca s-ar putea sa trecem mai usor peste aceasta perioada daca reusim sa ne tinem panicile in frau, daca reusim sa filtram toata informatia.

Hai sa avem grija sa achizitionam exact atat cat avem nevoie! Pana la urma e un gest de civism.
Hai sa avem grija sa respectam sfaturile medicilor! Cred ca nu s-a mai cumparat atat sapun de cand lumea si pamantul in spatiul asta si tare m-as bucura sa fie folosit cu nadejde.
Hai sa avem grija sa ii protejam si pe ceilalti! Adica #StaiAcasa atat cat se poate. Cat mai mult.
Hai sa nu fim prosti! …adica sa nu facem ca baiatul ala de-a luat avionul din Spania si bombardierul care s-a plimbat cu autobuzul zilele astea. Da, aia e prostie!

Vorbeam cu vreo doi prieteni aflati in Cehia si am aflat cum sta treaba pe la ei. Stiu, nu e chiar comparatia pe care noi o facem mereu. In Germania, Franta, Statele Unite… mereu avem comparatia asta in cap, insa nu suntem in stare sa ne stim locul si sa ne uitam peste gard. Mi se pare ca in Praga lucrurile stau mult mai organizat decat in Bucuresti:

Vorbesc cu un vechi prieten care-i mutat cu viata in Praga si imi povesteste cum stau ei cu #coronavirus.- Au trimis…

Gepostet von Stefan Leonte am Mittwoch, 18. März 2020




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *