Teste pe roti

Adevaratii aventurieri ai turelor de aventura

Am fost weekendul trecut, adica primul din august, la o tura de aventura – o tura in off-road cu motocicleta, ghidat de roadbook. A fost ca o cursa de rally-raid si am gustat din spiritul raliului Dakar de alta data. Desigur, am crezut ca suntem aventurieri, insa acolo am descoperit adevaratii aventurieri ai turelor de aventura.

Ati tot vazut pe profilul si pagina mea de Facebook micile videoclipuri de pe traseul Adventure Roadbook Challenge Apuseni. A fost o tura foarte interesanta care mi-a aratat ce locuri frumoase avem si cat nu stim sa le pretuim.

O ambitie de fier

S-ar spune ca este vorba despre ambita concurentilor, a participantilor, a celor care si-au luat mobrele de acasa, de touring si le-au dus pe coclauri, dar nu e asa. Nu as vrea sa te dezamagesc cu titluri pompoase si formulari din manualul de jurnalism – clasa imbecili, dar am descoperit la tura asta oameni cu adevarat speciali.

Sunt cei carora le este putin mai greu sa mearga pe motocicleta si totusi o fac. Sunt cei pe care societatea noastra ne-a invatat sa ii marginalizam si de care sa ne fie mila – nu de alta, dar de ce sa admitem ca sunt oameni ca toti oamenii si ca au pasiuni aprinse. Recunosc, prima data si eu i-am privit cu mila si m-am intrebat de ce fac asta!? Apoi mi-am spus: “Din acelasi motiv pentru care o fac si eu… pentru ca ei sunt ca mine”.

Cine sunt ei?

Pana la tura de aventura organizata de amicul Ferry Fodor, nu am stiut ca in Romania exista o asociatie a motociclistilor cu deficiente de auz. Da, ai citit bine: exista motociclisti surdo-muti.

Iti poti imagina cata determinare au acesti oameni si cat de mult iubesc motocicletele? Ei se pun in pericol inzecit fata de un motociclist oarecare.

Ii gasesti aici: https://www.facebook.com/RomaniaMotorcycleTravelCamping/

Totusi… de ce fac asta?

Pe tine ce te atrage la motocilism? Vantul, senzatia de libertate, mirosurile care se schimba dupa fiecare viraj, vibratia motorului, oamenii pe care ii intalnesti, camaraderia… Toate acestea ii atrag si pe ei.

Isi exprima cu greu gandurile, nu pot auzi zgomotul motorului, insa se bucura de fiecare moment petrecut la ghidonul motocicletei lor.

De ce fac toate aceste nesabuinte acesti aventurieri? Din aceleasi motive pentru care si noi o facem!

M-a lasat masca dorinta lor de aventura

Cu limitarile pe care situatia ni le impune am reusit sa comunic cu acesti adevarati aventurieri. Foarte stangaci. Nu stiam cum sa o fac, insa ei au dat tonul. Doi dintre ei au venit calare pe motociclete Yamaha XTZ 660 Tenere, iar eu aveam modelul recent al gamei, Tenere 700.

Am incercat sa ne trasmitem lucruri d’ale motociclistilor si ne-am inteles din semne, atat cat am stiut eu. Acesti aventurieri au reusit sa-mi citeasca pe buze si am stat langa motociclete si am analizat: cea veche e mai inalta, cea noua e mai ingusta, pozitia e mai agresiva pe modelul nou, motorul este clar mai puternic.

Dupa ce am comunicat asa cum am inteles eu mai bine sa o fac, am inchinat o bere pentru prietenia care tocmai s-a legat.

Cei mai aventurieri dintre aventurierii turelor de aventura

In dimineata startului n-a mai contat si ne-am pierdut cu totii in pluton. Diferentele dintre noi s-au estompat in spiritul de camaraderie pe care-l poarta turele de rally-raid. Ne-am intalnit pe traseu, ne-am depasit, ne-am ajutat atunci cand a fost cazul.

Important este ca intre noi n-a mai fost nicio diferenta. Erau unii de-ai nostri, erau participanti la tura, cu o sete de nou, de motociclism, de a descoperi locuri rupte din basme. Erau ca noi!

Aici cred ca gresim

Am invatat sa ne tragem putin deoparte cand avem de-a face cu persoane pe care societatea ne-a invatat ca se numesc “cu nevoi speciale”. De fapt… baietii acestia nu aveau nicio nevoie speciala, ci acelasi nevoi ca noi toti. Au o mare pasiune pentru motociclete, au o imensa dorinta de descoperi lucruri noi, au un curaj nebun de a se aventura pe munti, desi noi toti am putea spune “Bai, ce le trebuie sa se expuna asa?”.
Ei sunt ca noi si nu au nevoie nici de mila, nici de compasiunea noastra. Ei sunt motociclisti inflacarati si nu trebuie sa stea la o masa separata, ci in mijlocul nostru, fara sa ne gandim cu mila… pentru ca, in ciuda dificultatilor pe care le depasesc cu o dârzenie incredibila… Ei sunt ca noi!


M-a miscat foarte mult curajul lor si unul dintre lucrurile invatate la aceasta tura a fost ca nu exista diferente intre oameni, nu mai conteaza care este starea lor de sanatate sau cum sunt ei. Cu atat mai mult cu cat impartim aceleasi pasiuni. Hai sa nu ne mai gandim la ei ca fiind speciali, ci pur si simplu sa-i integram in grupul nostru ca adevarati camarazi.

Pentru ca ei sunt Adevaratii aventurieri ai turelor de aventura!

Mai multe despre tura gasesti momentan mai jos, iar in curand pe canalul meu de YouTube.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *