Loc de dat cu parerea

Club Fabrica va fi demolat

N-am zis-o eu, de vreo doua zile mai tot internetul frumos, liber si cu #rezist face petitii pentru treaba asta. Pe mai toate site-urile serioase de stiri scrie de vezi si fara ochelari “Club Fabrica va fi demolat”. Ce vrea Primaria Municipiului Bucuresti in loc? Probabil o spaga mica si niste blocuri. Eh, m-am tot gandit in ultimele doua zile si am incercat sa fac, cu capul meu cel chel, oleaca de analiza pentru treaba asta.

Contextul e prielnic

Toata lumea sta in casa, speriata de coviji. In general ne facem ca muncim remote, bem bere de la Mega si pierdem vremea pe Zoom sau Skype cu prietenii. Nu mai avem contact cu viata sociala reala, iar industria de Horeca a trecut de multa vreme de coma indusa. Mai avem putin si punem de-o pomana de 40 de zile in toata splendoarea ei. Da, cu tot cu tort agricol.

Deci PMB n-ar avea vreo grija ca in momentul asta vreo mana de hipsteri incapabili sa-si gateasca acasa si dornici de mancat la carciuma se vor trezi sa arunce cu dislike si share in preacuvioasa duduia primar (nu de alta, dar ca sa fii o doamna trebuie sa ai un anumit tip de comportament).

Momentul este prielnic. Cum povestea domn’ fost premier Tudose despre cartita pierduta pe sub Dunare: “Cum sa va zic: era si nu mai e!”. Cam asa o sa se intample si cu locatia asta: cand ai intrat in casa era acolo, pe 11 iunie (strada, zic), iar cand ai iesit din casa… ia-o de unde nu-i!


Aceasta problema este complexa si are mai multe aspecte

Ca oricare alta problema, “Club Fabrica va fi demolat” poate fi apucata de oriunde vrei. De la cap, de la coada, de la mijloc sau de peste drum… mie tot a spaga si prostie imi pute. Asta pentru ca astia de conduc orase sunt preocupati de ale lor, isi fac un mic altar in casa, mai scriu de doua ori pe Facebook si treaba e gata, ca doar asa se duce poporul de nas: scrii pe Facebook si intri in cate-un razboi imaginar cu cineva mai cunoscut. Pana la urma asta era si solutia lui Lenin pentru aparatul de propaganda: “Calomniati, calomniati, calomniati… ceva trebuie sa se aleaga!”. Prea multe principii nu s-au schimbat de atunci.

Da’ chiar, ba! Ca tot am vazut filmarea aia cu domn’ Pandele cand isi facea cruci de-o schioapa la un perete plin de icoane la fel cum aveam eu usa de la dormitor in copilarie plina de postere cu Eminem… Oare astia inainte sa dea un tun bun, sa faca o smecherie pe banii urbei, fac o cruce mare sa-i ajute Dumnezeu sa fure?

… ca prea le iese!

Pe langa faptul ca lumea nu-i atenta si carciuma nu mai e buricul pamantului vietii sociale… mai e un lucru. Actuala conducere a PMB nu a fost niciodata adepta tineretului decadent cu hastagu’ in frunte. Pai n-au ales-o ei pe primarita de la televizor si cum “Nu mai are tineretu’ case, maica!” e fix pe targetul electoral al duduii sa mai traga niste apartamente imposibil de cumparat pentru omul de rand, dar cu iz de parandarat sesizabil d-acilea, de la mine de la tara. Poate fi, asadar, un calcul electoral foarte simplu (pe langa ala care tine de punga cu galbeni): cei care frecventeaza astfel de locuri nu intra in bazinul electoral activ si activist, astia nu se duc la vot, daca o fac… se duc doi speriati si oricum nu conteaza. Vezi? Simplu!

sursa foto : https://images.app.goo.gl/v7M7R5n6jdKE5Apr8

Lucrurile arata bine pentru duduia cu icoanele de la PMB

Cu alte cuvinte, tineretul decadent, care iese sa manance in oras, isi pune hashtagu’ in frunte si asculta rock si muzica d-aia de te doare capu’, maica! … Eh, astia pot sa se duca si in alta parte. O afacere pornita in 2007 si care hranea mai multe familii poate fi relocata, iar niste blocuri pentru cei cu bani sunt solutia perfecta. Adevarul e ca, sa fim sinceri, locatia e numa’ buna. Daca scoti nasul in afara carciumii esti in parcul Carol, daca te impiedici poti sa te lovesti cu nasul in gura de metrou de la Unirii, iar daca esti evlavios iti bat clopotele Patriarhiei acolea! Ce sa mai… terenul asta e fix ce-a recomandat doctorul!

Pe langa spaga pe care numai o banuim si o mirosim… duduia nu pierde din electorat: face case pentru tineri, mama! s-ar zice. Din contra, s-ar putea sa si castige ceva capital de imagine in randul propriilor votanti. Deci mai toata lumea care conteaza iese pe plus.

Si asa… ce loc era ala? Se duceau acolo sa bea, sa se imbuibe, doua discoteci in incinta, magazin de motociclisti, perete de catarari, atelier de pielarie si cate dracovenii d-astea nu mai adapostea incinta de la Fabrica. Pai acolo trebuie adusa si oleaca de tamaie inainte de noile constructii. Macar sa marcam momentul.

S-ar putea spune ca sunt si cai de atac

Teoretic ar fi o sansa ca locul asta fain sa reziste, insa la cum ne miscam pe plaiul carpato-danubiano-pontic o sa realizam ca astia au dat-o in gard (in mod oficial, fireste) abia dupa ce acolo se vor inalta blocurile care apar in zvonuri.

Daca ar fi sa dau crezare Mediafax, in cartierul cu pricina nu pot fi construite cladiri mai mari de 3-4 etaje, iar proiectul care apartine unei firme private este elaborat de Compania Municipala de Dezvoltare Durabila. Pai nu asa se face treaba? Ce? Vi se pare ceva in neregula? Un mic tun, ca doar n-o sa iesim mai saraci din criza de coviji.

Teoretic, de locul ala nu s-ar putea atinge nici macar un dinte de lama de buldozer

Tot Mediafax zice ca prin dosarele cu sina de la PMB s-ar afla niste cereri de recunoastere a cladirii drept una istorica. Asta inseamna ca pana nu se rezolva situatia cu pricina… ioc demolare!

Acolo unde mergeam noi sa mai bem o bere si sa mancam ceva inainte de coviji (astia mai batrani, ca astilalti se duceau si la… seri dansante) a functionat fabrica de ciorapi Apollo. Acum nu ne spune nimic, insa pe atunci se spunea ca erau cei mai buni ciorapi si flanele din zona. Da, d-aia care, daca nu traiai mult, te tineau o viata!

Cert e ca in loc sa faca orasul asta mai bun pentru generatiile care vor urma, in loc sa oferte avantaje pentru intreprinzatori si sa ne pastreze putin din farmecul locului, imbecilii pusi in functii publice sunt mai interesati de piscat din avutul obstesc. Care patrimoniu, care cladire istorica, ce identitate urbana? Blocuri, tati! Blocuri! Sa fie totul frumos, cu otel, cu sticla… sa placa la toata lumea!

Prin facultate invatasem ca Un popor care nu îşi cunoaşte istoria este ca un copil care nu îşi cunoaşte părinţii. Asta a spus N. Iorga, dar si asta avea barba, citise vreo doua mormane de carti si sigur nu ar fi votat in sprijinul peretelui plin cu postere, dar ar fi baut o bere la Fabrica.

Arma hipsterimii, Internetul

Ca de obicei, in ultima perioada, cand nu ne convine ceva ne apucam de urlat pe Facebook. Dam cu hashtag, dam cu share, huo si-o cafea lunga si scumpa de la Starbucks. Drept urmare, s-a pus de-o petitie pe sfantul Internet, ca s-o sperie pe duduia si s-o faca sa se mai gandeasca.

Tu poti sa dai cu pixul internatutic aici, daca vrei sa mai ai unde sa bei o bere pe terasa in perioada urmatoare:

https://www.petitieonline.com/contr_propunerii_de_demolare_a_clubului_fabrica

N-as fi scris treaba asta daca nu ma enerva lasitatea cu care au facut toata miscarea. Adica… suntem cu curu’n balta prin spitale. N-avem de niciunele si majoritatea bolnavilor de coviji sunt cadre medicale (atat de actuala ar fi gluma aia proasta cu “cadavre medicale”) si noi incercam sa mai dam un tun peste o cladire cu insemnatate istorica pe care altii ar incerca sa o conserve cu resurse imense.

Si ca tot stau sa ma gandesc… Ba, ce pui cu smantana fac astia in Fabrica!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *